
 
 

SAMRT – Continuing Education and Audit FAQs 
 
Q: I have been chosen for a CE audit this year. How will I know what documentation to send in? 
A: Please click here for the Continuing Education Audit Guidelines and Expectations to use as a guide for 
determining how many credits an activity is worth, and what evidence to submit. 
 
Q: What happens if I don’t comply? 
A: Compliance with the Continuing Competence Program (CCP) is a mandated requirement of registration 
with SAMRT. If you declare non-compliance with the CCP at renewal or are found to be non-compliant at 
audit, the SAMRT will assist you in remediating your program so that you may retain your registration.  A 
regulated member refusal of compliance with the CCP constitutes unprofessional conduct and will be 
referred to the Professional Conduct Committee by the Continuing Competence Committee. 
 
Q: Why is there a Continuing Competence Program?   
A: In accordance with The Saskatchewan Association of Medical Radiation Technologists Act, 2006, it is the 
duty of the Association to serve and protect the public so they are assured of receiving safe, competent, 
professional and ethical care related to Medical Imaging and Therapeutic Radiation Technology.  Section 17 
of the Regulation Bylaws state that a regulated member must adhere to a continuing education program in 
order to maintain licensure.   
 
Q: What is the Continuing Competency cycle? 
A: The CCP cycle runs from December 1 to November 30 of the following year. 
 
Q: Do I have to submit my record every year? 
A: SAMRT members are not required to send their CE records to the SAMRT office, but they should keep the 
records in the event that they are among the 10% of the membership who are audited annually. 
 
Q: I don’t have enough credits. What can I do? 
A: If a member doesn’t have sufficient CE credits at the time of renewal, Section  13(2) of the Regulatory 
Bylaws states that Members who have not completed the continuing education credits required by clause 
(1)(b) may receive a full practice license on the condition that they practice only under direct supervision 
until they complete the required CE credits. 
 
Q: I need help identifying learning activity options.  Where can I go? 
A: There are lots of options for completing your credits. Reading journal articles, participating in hospital 
rounds or staff meetings can all count toward your CCP. For more ideas, visit the Continuing Competency 
Section of the website. 
 
Q: My last name has changed, and my CE certificates don’t match my new name.  Is this a problem? 
A: We will accept your documentation; however, you must also ensure you update your name in the SAMRT 
registry. You can change submit the information and supporting documents online in your member portal 
under “Name Change”.  You must provide one piece of government issued id with your previous name PLUS 
either a marriage or divorce certificate. 
 
Q: I am on maternity leave.  Am I responsible to complete the CCP? 
A:  Depending on the effective date of the leave you may be exempt from earning CE credits. For instance, 
you were off work from January 1, 2018 to December 1, 2018, you would not be required to earn CE 
Credits.  However; if you returned to work on November 1, 2018, you would require 10 CE Credits. Please 
contact the SAMRT to confirm your requirements as your leave may overlap CCP cycles. 

https://samrt.org/assets/img/ce-credit-program-and-guidelines-august-2019.pdf

